dijous, 20 de desembre del 2007

Chichén Itzá

Chichén Itzá o "devora el pou del Itzaes", ha estat considerada fa poc una de les meravelles del món i realment se pot entendre perquè ha estat així. ës un lloc impressionant, màgic i plè de força. La selva, les construccions perfectes en tots els nivells, la sonoritat, els gravats, els colors... He fet moltes fotos d'aquest dia que vaig passar per allà, però només n'he pogut possar unes quantes ja que la càmera ha mort de batèria (ahir va fer molta feina la pobreta)...
Aquí tenim el deu de la barba i el capell damunt l'Observatori i enfront el Temple de les monges, aquesta és la part de Chichén que està menys reconstruida, l'Observatori és brutal, le varen reconstruir tot però un llamp el va tornar a tirar per avall. Aquest és el cenote Sagrat, potser aquí no s'observarà lo gran que és tal cova, és hiper gran, no sé que tendrà de diametre, però si que record que un guia deia que les parets fan 25 metres d'altura. ës el lloc on el mayas (itzaes-toltecas) feien els seus sacrificis implorant a Kukulcán i a Chaac (el deu la pluja). Sacrificaven nins, jugadors del juego de pelota i hi tiraven jaguars, jade, or, etc..

Aquest és el juego de pelota. Personalment és la construcció que més em va impressionar de la ciutat, té 120 metres de llarg i 45 o 50 d'ample, és grandiòs, per totes les parets hi ha inscripcions que mostren el sacrifici del guanyador o perdedor (segons un guia era un i segons l'atre era l'altre, aixi que me vaig quedar amb el dubte), com del seu cap tallat en brollen serps que fertilitzen els camps, aquest és el fenomen del descens de kukulcán (la serp emplomada) que fa cada any el primer dia de primavera, aquest descens és pot veure a la piramide, està col·locada cardinalment de tal manera que el sol del solstici només n'ilumina una part que va dibuixant la serp com devalla. Tornant al juego de pelota, allà, és al·lucinant la sonoritat, estant a qualsevol costat del recinte pots xiular o fer una mambelleta i el so retrona en les quatre parets abans de tornar-te, me va encantar vaig estar pegant creits com una hora per allà....

més juego de pelota, vist desde el temple nord o el del hombre barbudo... de veres que se diu aixi


No podia faltar la gran Piramide (en tenc més fotos), el Temple de Kukulcán amb el gran capespre yucateco a darrera, un pot estar hores i hores mirant aquesta construcció i flipant, si escoltes el que et van contant és brutal, eren bastant llests aquests Itzaes!!




Aquest és el patí de les 100o columnes, això era el mercat de la ciutat, és increïblement gran, abans estava tapat tot amb sostre de palma, com les cabanyes a on vivia el poble. Està devall el Temple dels guerrers, una altra construcció a destacar, molt maca.



Després d'estar tot lo dia passejant pel recinte, varem anar a sopar amb n'Alejandra (una maiga que me va acompanyar fins allà i me va fer de guia) al poble del costat i després varem tornar a Chichén a veure l'espectacle de Luz i Sonido que fan cada vcespre, també és preciòs, s'il·luminen les construccions mentre te van explicant la història del lloc. En resum va ser un dia intens i molt agradable, és una passada poder veure llocs així. En arribar a casa i me vaig quedar clapat, estava rebentat!








Fins aviat familia!



1 comentari:

Tomeu ha dit...

Usease , que el viatger và disfrutar .Mme dona molt que pensar tot lo que has escrit , per per la part historica ( lo del capita del equip, a l´altre entrega era el guanyador - pobre Puyol - com per l´actual ( socialment parlant -turisme de mases , capischi? ) .
Pau, mos fàs enveja!! .