dilluns, 17 de desembre del 2007

Cobá

Uep! Com anam?


Avui he estat visitant les runes mayas que hi ha Cobá, poble situat entre Valladolid i Tulum. El poble està envoltat d'una gran llacuna plena de mosquits (era d'esperar...) i de cocodrils!, n'he vist un ja quasi quan me n'anava però no l'hi he pogut fer una foto ja que era previo pago de 10 pesos (és molt poc, però m'ha emprenyat com m'ho han dit i no he volgut pagar), igualment ha estat emocionant trobar-se amb un reptil d'aquestes dimensions. Arribat al l'entrada del poblat he llogat una bicicleta, ja que les runes estàn entre la selva per un recorregut de 4 kilometres, això de colcar amb bicicleta (i a moments caminant) per aquests caminois envoltats de l'espessor de la selva quasi m'ha agradat més que les runes en si, que també són impressionants, encara que no tent ben conservades que les d'Ek Balam per exemple. També ha estat la primera experiència de anar a fer de güiri com déu mana (que tampoc tant...) però si que a aquestes runes hi arriben tots els busos d'americans i espanyols que estàn per Cancún, aixi que a moments els camins eren formiguers de gent amb ferum a repelent de moscos, per altre banda he aprofitat per escoltar un poc als guies que els acompanyaven, que sempre expliquen coses interesants...
Aqui devall tenim el juego de pelota, que ja sabeu de que va, dos equips que intenten ficar una pilota de cautxo (que simbolitza el sol) a dins l'anella que simbolitza la lluna, el capità de l'equip que guanya es sacrificat en honor a Kukulcán (la serp emplomada) i a Hunab kú (la força creadora-univers). D'aprop és molt bèstia, totes les parets tenen inscripcions i enterra hi ha figures de pedra, que aquestes no sé que representen....




Aquí l'aro romput de l'altre part de la pista que se veu a la foto anterior, la pista són dues parts (parets) iguals, cada una amb el seu aro, un per cada equip.

Aquí la meva foto artistica del dia, està bé, no? jeje


Aquesta és una piramide circular amb plantes concentriques, no sé que era exactament perquè en aquest moment no hi havia guia que expliquès, només sé que m'ha agradat molt (la piràmide i el redol que formava) i m'hi he assegut una estona a mirar la selva i a respirar. La piràmide més gran de Cobá és la Nohoch Mul (Gran Monticul), que medeix 42 metres d'altura i està parcialment derruida, segons he entès és la més alta de tota la civilització maya (construïda l'any 780 a.C). No he penjat cap foto d'aquesta perquè estan girades i no sé possar-les a se n'endret, però bé: ha estat tota una experiència pujar-hi, he començat jo tot faleguer pujant per els escalons torts i humits i a la meitat ja estava rebentat! Des d'abaix se veia fàcilment accesible, però joder!, al final he arribat a dalt i realment la vista és un regal, hectaries i hectaries de selva, preciòs, només se pot veure verd i al fons les torres de Tulum (que esper anar-hi d'aquí poc), fantàstic!. El problema ha estat quan he mirat la perspectiva per devallar... m'ha entrat un canguele divertit i he baixat posant el cul escaló per escaló per no caure, realment era empinat el tema!



Així eren tots els caminois que duien a les diferents parts de Cobá, lamojor part de la ciutat encara està entre la selva, se poden veure moles construccions completamnet menjades per la vegetació, altres completemnet derruides. Aquest tros de camí però és un poc més especial, ja que es tracta d'un tros del sakbé (camí blanc) que era com la via augusta dels mayas, era el camí que unia totes les grans capitals mayas i per on hi transportaven les mercaderies i demés. El Sakbé diuen que arribava fins a Guatemala, és a dir: tota la regió maya, i cada vegada més en van descobrint trams, però passa lo de sempre amb aquesta gent, se'n varen anar sense deixar rastre i varen deixar que tota la seva cultura la conservàs la selva.


Idò res estimades i estimats, fins aviat, esper que disfruteu molt amb tot el que faceu!
fins la pròxima!










1 comentari:

Anònim ha dit...

aixo và bé . El viatger comença a fer de reporter ! .Es supossa que el cul del viatger, despres d´anar en bicicleta i baixar " de cul " ses piramides , deu estar d´allò millor .
Aviso a los navegantes - El capità del equip que guanya es sacrificat !!!